Een Unieke Helende Reis

Afrekenen met het verleden

Als je dingen hebt meegemaakt die moeilijk te verteren zijn, wordt de rugzak die je draagt zwaar. Je wilt afrekenen met het verleden, maar je weet niet hoe. Je reageert vanuit geïrriteerdheid, boosheid of verdriet. Natuurlijk is dit niet jouw bedoeling. Je voelt je er zelf ook heel vervelend onder. Als ik van mijn omgeving te horen krijg dat ik overgevoelig reageer, is dit voor mij een uitnodiging om mijn rugzak van onverwerkte ballast te ontdoen. Maar soms heb je behoefte aan meer…

Een zware rugzak

Zelf heb ik ruim 20 jaar rondgelopen met een zware rugzak vol verdriet, rouw en eenzaamheid. In mijn rugzak zat de ziekte en het overlijden van mijn moeder waar ik als kind geen liefdevol afscheid van heb kunnen nemen. De beelden van haar slopende ziekte, het veranderen van een liefdevolle moeder naar een boze/agressieve moeder en haar overlijden waren traumatisch. Na haar overlijden kon ik niet rouwen. Ik mocht niet verdrietig zijn. Zij was uit haar lijden verlost en al het andere telde niet. Ik deed alsof het niets met mij deed maar diep van binnen…
In mijn rugzak zat ook de ongewilde kinderloosheid. Rudy (mijn man) en ik wilden heel graag op jonge leeftijd zwanger worden en onze kinderen een mooi en liefdevol leven geven. Het lot bepaalde anders. Van de huisarts kregen we het advies om te temperaturen zodat we precies wisten wanneer ik in de vruchtbare periode was. Uiteindelijk belandden we na 2 jaar van pogingen en teleurstellingen bij de gynaecoloog. Onze relatie kwam onder hoge druk te staan. Het hele proces stuitte ons tegen de borst. Onze grootste wens was dat ons kindje uit een daad van liefde geboren zou worden.

Mijn schuld

Vaak heb ik gedacht dat ik geen goed mens was, dat het mijn schuld was dat dit ons overkwam. Mensen zeiden weleens dat wij de kinderwens gewoon los moesten laten en gelukkig moesten zijn met wat wij hadden. Dan zouden wij vast en zeker wel een keer zwanger worden. Dat voelde als een dolksteek. Een rugzak gevuld met verdriet, boosheid, rouw en angst, vraagt meer dan simpelweg loslaten of er niet meer aan denken. Maar ik zei niets en deed alsof het mij niet raakte. Ik streefde naar perfectie. Want dacht ik “als ik maar hard werk, genoeg geld verdien, nog beter mijn best doe, 55 kilo weeg, dan…“

Een rugzak gevuld met verdriet, boosheid, rouw en angst, vraagt meer dan simpelweg loslaten of er niet meer aan denken

Ingrijpende gebeurtenissen grijpen terug op het verleden

Rudy en ik besloten om voor onze relatie te kiezen en deze moeilijke tijd achter ons te laten. We gooiden ons roer om en bouwden een vrijstaand huisje alleen voor ons tweetjes. We hadden ons voorgenomen om samen mooie reizen te gaan maken. Maar na een jaar werd in ons nieuwe huis op brute wijze ingebroken. Al onze persoonlijke en dierbare spullen lagen door het hele huis op de vloer verspreid. Maat 43 had over de foto’s van mijn pas overleden schoonmoeder gelopen. De mokerslag was dat het hanghorloge dat ik van mijn moeder had gekregen door de inbrekers was meegenomen.

Deze ingrijpende gebeurtenissen grepen terug op mijn hele verleden.

Eindelijk zwanger

Nog een jaar later, op mijn 33ste, raakten wij 2 keer zwanger. Beide zwangerschappen eindigden in een miskraam. Ik vroeg mezelf af: “Wat doe ik toch fout? Waarom word ik toch zo gestraft?” Dit was het moment dat ik mijn rugzak niet meer alleen kon dragen. Doordat ik alles op mezelf betrok kon ik niet meer van mezelf houden. Steeds dieper zakte ik weg en wist niet hoe ik de dagen door moest komen. Langzaam gleed ik naar de afgrond van het ravijn en was zo ontzettend moe, dat ik nergens meer zin in had. Ik besloot, ondanks mijn schaamte, hulp te zoeken. Ik volgde cursussen, therapieën en trainingen om mijn verleden te verwerken. Dit alles heeft zeker een bijdrage geleverd aan mijn helende reis. Maar het loste niet mijn diepgewortelde gevoelens van boosheid, verdriet, onbegrip en eenzaamheid op. Weinig mensen zagen aan mij hoe ik me van binnen voelde. Ze zagen mij als de altijd lachende, vrolijke, lieve en zorgzame Erna. Dat maakte dat ik me nog eenzamer voelde.

Aan mijn lach kon je niet zien hoe zwaar mijn hart het van binnen had

Maar de therapieën en trainingen gingen maar tot een bepaalde hoogte. Daarnaast miste ik vaak het menselijke zoals warmte, begrip, geborgenheid, troost, nabijheid en veiligheid. Voor mij was dit niet genoeg om mijn pijnlijke, eenzame en gekwetste hart te helen.

Door af te rekenen met het verleden houd ik weer van mezelf, ben ik trots op mezelf, heb ik zelfvertrouwen en vrede in mijn hart

Een unieke helende reis

Terug naar de Basis

Op een dag ging ik ervoor zitten. Ik schreef op wat ik zelf zo gemist had en belandde in een soort van film waarin ik zelf de hoofdrol speelde. Erna 12 jaar jong, bang en eenzaam, zich afvragend of haar moeder weer naar huis zou komen. Ik hield jonge Erna dicht tegen mij aan, totdat ze rustig was. Zo stond ik weer aan het sterfbed van mijn moeder. In plaats van dat ze stierf, opende ze haar ogen. Ze vertelde mij dat ze van mij hield, dat ik bijzonder en gevoelig was. Ik mocht huilen terwijl zij me vasthield en troostte. Ze vertelde mij over het verlies van haar moeder toen zij 12 jaar oud was. Er was liefdevol begrip voor mij. Zo leerde ik de zachte en warme kant van mijn moeder kennen. Ik bedankte haar voor mijn leven en zei dat ik trots was omdat ik haar dochter mocht zijn. In de andere wereld zou ze voor onze kinderen gaan zorgen. Ik zal je missen mam. Ze sloot vredig haar ogen en ik huilde…
Deze dag werd ik geïnspireerd om van mijn pijn mijn kwaliteit te maken. Mijn derde kindje werd geboren; “De Innerlijk Kind Training Back to Basic”.

Aan de rand van het ravijn bloeien de mooiste bloemen

Afrekenen met je verleden door van je pijn je gave maken! Dat gun ik jou ook.
Meer dan 18 jaar geef ik Training Back to Basic. Tijdens de training ga je terug naar het “verwonde innerlijk kind”.
Je leert om van dit kind te houden, het te troosten en om het warmte en geborgenheid te geven.

Je hoeft het niet alleen te doen

afrekenen met het verleden - een unieke helende reis

Inge, Brigitte & Erna

 

Ook jij hoeft het niet alleen te doen. Inge, Brigitte en ik staan je tijdens deze vijfdaagse bij. Sommige mensen denken dat het teruggaan naar het verleden zwaar is. Maar geloof me, het dragen van jouw rugzak, is vele malen zwaarder.
Training Back to Basic is niet alleen “kommer en kwel”. We maken ook veel lol. Lachen en plezier maken is immers de beste remedie!

Back to Basic is een helende en liefdevolle “Innerlijk Kind” training met een lolletje op zijn tijd!

 

 

Afrekenen met het verleden is ook voor jou mogelijk

Net als wij, kun jij ook met het verleden afrekenen. Je zult zien dat je na de Back to Basic anders over jezelf, over anderen en over het verleden denkt. Samen met Inge en Brigitte, die zelf ook de Back to Basic hebben gedaan, verzorg ik deze unieke helende reis. We staan je liefdevol bij met onze aandacht, warmte, begrip en troost. Ook na de training kun je op onze zorg rekenen.

Ga met ons mee op deze unieke helende reis

Van jezelf houden, trots op jezelf zijn, zelfvertrouwen en vrede in jouw hart, is de helende reis van Back to Basic. Wil jij ook afrekenen met het verleden? Ga dan met ons mee!

* Met een speciale dank aan mijn moeder en onze twee sterretjes in de hemel…

Wil je in de toekomst mijn Blogs ontvangen (gratis)? Schrijf je dan hier in.